Wat is dat toch? Dat stemmetje in mijn hoofd dat me plotseling vertelt dat het echt niet gaat lukken…plotseling ga ik aan alles twijfelen. Het bedrijf dat we aan het opzetten zijn, gaat niet goed komen, we gaan ruzie krijgen, mensen zullen het niet gaan begrijpen, klanten zullen niet gaan komen, het gaat mislukken!! HELLUP!!!! Ik raak ‘verlamd’, heb geen zin meer, zie het niet meer zitten.

’s Middags zit ik in mijn internationale Hub ‘Business Transformation’ van ‘‘the U-LAB 1X”. En daar blijkt het onderwerp ‘Failure’, ofwel mislukking of falen, op de agenda te staan.

En het wordt duidelijk dat mijn fear terug te leiden is  naar 1 van mijn vorige bedrijven, NO-BEARS 1.0. Dat is uiteindelijk mislukt door een aantal redenen waarvan de kredietcrisis een belangrijke was. Maar een van de andere redenen was dat mijn toenmalige business partner, waar ik nooit een goed gevoel bij had in de eerste plaats, maar waar ik mijn gevoel liet overstemmen door mijn ratio (want hij had een hele goede achtergrond en op papier een meganetwerk…), mij achter mijn rug om op zijn zachtst gezegd niet netjes heeft behandeld.

Plotseling voel ik dat dit angst bij mij op heeft geroepen en een soort van selffulfilling prophecy creëert in mijn hoofd. 

Hoe kom ik daarvan af, want als ik dat gevoel zijn gang laat gaan, gaat het ook echt niet lukken omdat ik mezelf onderuit aan het halen ben en de mislukking zelf ga creëren omdat ik niks meer ga doen.

Tijdens een break-out in diezelfde hub sessie zegt mijn teamgenoot: “Maar is het niet gewoon een keus die je maakt? Je kiest na mislukking voor angst of je kiest voor ‘fearlessness’, onbevreesd zijn. Je weet wat er fout kan gaan want dat heb je al een keer meegemaakt. Maar word je daar angstig van en verstijf je? Of ben je je ervan bewust dat het kan gebeuren en ga je met die kennis door en ga je die fout juist niet meer maken?”

En plotseling besef ik dat als je je ervan bewust wordt en bent, het dus een keuze is om in angst te gaan zitten of om het onder ogen te zien en te kiezen om in jezelf te geloven en onbevreesd te zijn. Ik ga voor het laatste!

Marja